zondag 8 juni 2008

Drie Britse ISAF-soldaten gedood in Helmand in Zuid-Afghanistan

Bij een aanslag van een zelfmoordaanvaller in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn zondag drie Britse ISAF-militairen omgekomen. Een vierde man raakte gewond. Hierdoor is het aantal Britten dat de dood vond in het land opgelopen tot 100.

De troepen van het “2nd Battalion the Parachute Regiment” waren op een patrouille te voet in de buurt van hun basis in de bovenloop van de Sangin Vallei in Helmand toen de aanvaller toesloeg.

Vier soldaten raakten gewond en werden overgebracht naar Camp Bastion voor behandeling. Daar werd de dood van een van hen vastgesteld. Ondanks de medische verzorging stierven nog twee van de gewonde soldaten.

De slachtoffers zijn de 19-jarige soldaat David Murray uit Dumfries, de 19-jarige soldaat Nathan Cuthbertson uit Sunderland en Daniel Gamble (22) uit East Sussex.

Camp Bastion is de grootste basis van de Britten bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah.

Het was het grootste verlies aan Britse levens in Afghanistan sinds augustus vorig jaar toen drie soldaten van het “1st Battalion The Royal Anglian Regiment” werden gedood toen een Amerikaans gevechtsvliegtuig een bom op ze gooide toen ze met opstandelingen in gevecht waren.

Politici in het Verenigd Koninkrijk benadrukken de opofferingsgezindheid van de Britten.

De Britse minister van Defensie Des Browne zei in een verklaring “dat de slachtoffers hun leven gaven voor vrijheid en stabiliteit, niet alleen voor de Afghaanse bevolking, maar zoals de tragische gebeurtenissen van 11 september lieten zien voor ons allemaal”.

Browne zei dat de Britse troepen de thuishaven van de Taliban, het “heartland”, hebben omgevormd van een wetteloos gebied van onderdrukking en terrorisme tot een plaats van democratie en ontwikkeling.

In de media in Groot-Brittannië werd de afgelopen week gemeld dat spoedig het 100ste Britse dodelijke slachtoffer zou vallen in Afghanistan.

Van de 100 militairen die het leven verloren kwamen er 74 om door vijandelijkheden.

De anderen stierven door ziekte, ongelukken die niet in verband stonden met vijandelijkheden, zoals een crash van een Nimrod-verkenningsvliegtuig waarbij 14 doden vielen, of op een wijze die nog niet is ingedeeld.

Groot-Brittannië heeft ongeveer 7.800 soldaten gelegerd in Afghanistan. Het grootse deel daarvan zit in de zuidelijke provincie Helmand, waar ze het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF leiden.

93 Britten kwamen de afgelopen twee jaar om, terwijl het land al vanaf het begin van de oorlog in oktober 2001 deelneemt aan de strijd in het Aziatische land.

Politici waarschuwen verder dat de straten van Groot-Brittannië overspoeld zullen worden met drugs als de missie in Afghanistan geen succes wordt. Ze willen ook graag dat andere NAVO-landen komen helpen bij de strijd.