woensdag 18 juni 2008

Twee soldaten van de ISAF gedood en tien gewond in Paktika

In de zuidoostelijke provincie Paktika van Afghanistan zijn woensdag twee militairen van de ISAF-veiligheidsmacht tijdens een patrouille om het leven gekomen. Tien andere manschappen raakten gewond.

Een woordvoerder van de NAVO vertelde dat de soldaten het slachtoffer werden van “indirect vuur”. Dit kan duiden op een mortieraanval. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waaronder het incident plaatsvond.

ISAF-woordvoerder generaal Carlos Branco zei in een verklaring: “Onze gedachten en condoleances gaan uit naar de familie en de vrienden van de dappere soldaten die vandaag werden gedood. De soldaten werden gedood en raakten gewond terwijl ze anderen probeerden te helpen.”

De ISAF maakte de namen en landen van herkomst van de slachtoffers niet bekend. Dat wordt altijd overgelaten aan het land waar de soldaten vandaan komen.

Het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten heeft donderdag de identiteit van de twee dodelijke slachtoffers bekendgemaakt.

Het gaat om de verpleegkundige Marc A. Retmier (19) uit of Hemet in Californie en onderofficier van de marine Ross L. Toles III (37) uit Davison in Michigan. Ze kwamen om het leven door een raketaanval.

Farah
Intussen heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie ook het vierde Amerikaanse slachtoffer van afgelopen weekeind in de westelijke provincie Farah geïdentificeerd.

Het gaat om de 20 jarige sergeant Michael Toussiant-Hyle Washington uit Tacoma in de staat Washington. Hij maakte evenals zijn drie landgenoten die omkwamen deel uit van de 2nd Battalion, 7th Marines, 1st Marine Division, I Marine Expeditionary Force.

De militairen kwamen om door de explosie van een bermbom toen ze de Afghaanse politie aan het trainen waren.

In de zuidelijke provincie Helmand vonden woensdag vier Britse ISAF-militairen de dood. Een vijfde soldaat raakte gewond.

De ISAF-veiligheidsmacht bestaat uit troepen die worden geleverd door 40 landen, maar de Britten en Amerikanen leveren het leeuwendeel van de strijdmacht en vechten in het gevaarlijke zuiden en oosten van Afghanistan.

Beide landen zien graag versterkingen naar het zuiden gedirigeerd worden van bondgenoten om de oplaaiende opstand van de Taliban te bestrijden.