donderdag 10 juli 2008

9 Britse militairen gewond in Afghanistan door “eigen vuur”

Een Britse Apache-helikopter heeft woensdag in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan het vuur geopend op troepen van het 2 Bataljon Parachutisten Regiment nadat ze werden aangezien voor de vijand.

Het Britse ministerie van Defensie maakte bekend dat het incident zich afspeelde in de buurt van Forward Operating Base (FOB) Gibraltar nadat een routinepatrouille luchtsteun had aangevraagd toen ze op vijandelijke strijders waren gestuit.

“Eerst werd een vijandelijke positie met succes aangevallen. Daarna vuurde de Apache op een andere positie waarvan de bezetting werd aangezien voor vijandelijke strijders,” aldus een woordvoerder van Defensie.

Hierdoor raakten drie soldaten ernstig gewond. De andere zes werden “lopende gewonden” genoemd.

De gewonden werden overgebracht naar Camp Bastion, de grootste basis van de Britse troepenmacht in de provincie Helmand.

Een soldaat die zwaar gewond raakte is overgevlogen naar Groot-Brittannië. Twee anderen verkeren in stabiele conditie op de basis Camp Bastion. De overige zes doen weer dienst.

Tegenstrijdigheid in verklaring?
Defensie meldt in een verklaring over de gebeurtenis: “After successfully engaging one enemy position, the Apache fired upon another position which the crew believed to be held by enemy forces.

“However, in the confusion of a rapidly changing situation and in what is a challenging environment, it would appear that friendly forces were mistaken for the enemy,” aldus Defensie.

In dezelfde verklaring staat dat echter ook dat er nog geen reactie kan worden gegeven: “An investigation is underway into how the incident occurred and it would be inappropriate to comment until that investigation is complete”.

Het ministerie zegt dat er een onderzoek gaande is naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Maar het zou niet juist zijn om commentaar te geven voordat dit onderzoek is afgerond.

De BBC meldt dat het ministerie bevestigd heeft dat er 9 Britten gewond zijn geraakt door “eigen vuur” in de provincie Helmand.

“Nine British troops have been injured in a "friendly fire" incident in Helmand, Afghanistan, the Ministry of Defence has confirmed.”