maandag 28 juli 2008

Soldaat uit Groot-Brittannië gesneuveld in Afghanistan

Tijdens een patrouille te voet in het gewelddadige gebied Marjah ten westen van de provinciehoofdstad Lashkar Gah in Helmand is maandag een Brit gedood.

De soldaat maakte deel uit van het 4th Battalion The Royal Regiment of Scotland dat toegevoegd is aan het 1st Battalion The Royal Irish Regiment.

Het Britse ministerie van Defensie maakte dinsdag de identiteit van het slachtoffer bekend. Het gaat om sergeant Jonathan William Mathews (35) van de Highlanders, 4th Battalion, The Royal Regiment of Scotland.

Hij nam deel aan een gezamenlijke patrouille met het Afghaanse leger om de politie te beschermen.

Mathews diende eerder in Noord-Ierland, Bosnië en Kosovo. Daarna ging hij naar het opleidingscentrum voor trainers in Catterick en zodoende kwam hij in Afghanistan om het Afghaanse leger op te leiden.

Marthews laat een vrouw achter en een zoon en een dochter.

Een gezamenlijke patrouille van het Afghaanse leger en een Operational Mentoring Liaison Team van het Verenigd Koninkrijk voerden een voetpatrouille uit in Marjah.

Volgens het Britse ministerie van Defensie “ontving de patrouille informatie van de plaatselijke bevolking dat er Taliban in de buurt waren, maar voordat de soldaten defensieve posities in konden nemen werden ze beschoten. De soldaat werd door een kogel geraakt”.

Het slachtoffer werd per helikopter overgebracht naar de Joint Force Medical Facility in Camp Bastion bij Lashkar Gah, maar ondanks de beste medische zorg overleed hij aan zijn verwondingen.

Luitenant-kolonel David Reynolds, woordvoerder van de Task Force Helmand, zei: “Onze gedachten zijn bij de familie in deze tragische tijd. Als lid van de Task Force Helmand was hij een college van iedereen hier en we zullen hem missen”.

Het totale aantal dodelijke slachtoffers aan Britse zijde sinds de oorlog in 2001 in Afghanistan begon is nu opgelopen tot 113.

De soldaat is de 28ste buitenlandse militair die deze maand is gevallen. In juli 2007 kwamen er 29 om het leven in het Aziatische land.