woensdag 16 juli 2008

Opnieuw slachtofers door bermbom in Uruzgan

Twee mannen die met de Australiërs in Uruzgan samenwerken zijn dinsdag om het leven gekomen bij de ontploffing van een bermbom. Het gaat om een Afghaanse soldaat en iemand met de nationaliteit van een coalitieland.

De slachtoffers waren samen met de Australian Special Operations Task Group op patrouille in de gewelddadige provincie.

De explosie vond plaats op het ogenblik dat een strijdgroep die voornamelijk bestond uit Australische troepen zich terugtrok na een “succesvolle zuiveringsoperatie”, aldus het Australische ministerie van Defensie.

Twee andere Afghanen raakten gewond tijdens de zuiveringsactie. Ze werden overgebracht naar een nabijgelegen hospitaal voor internationale troepen.

De Australische legerleider Angus Houston zei dat de Australische militairen zo snel mogelijk medische hulp verleenden en voor transport naar een ziekenhuis zorgden maar de twee mannen bezweken aan hun verwondingen.

Houston bracht zijn blijk van medeleven over aan de nabestaanden van de slachtoffers die vielen op dezelfde dag waarop het stoffelijk overschot van Sean McCarthy in Australië terugkeerde. McCarthey, een officier bij de elite-eenheid SAS, vond vorige week de dood in Uruzgan.

Afgelopen zondag vonden er bij een zelfmoordaanslag in Deh Rawood in Uruzgan vijf politiemannen en 19 burgers de dood.

In de provincie zijn Nederlandse en Australische soldaten gestationeerd die de Afghaanse regering moeten helpen bij het brengen van veiligheid en stabiliteit.

De provincie Uruzgan behoort samen met de andere zuidelijke provincies Kandahar en Helmand tot de zeer gewelddadige regio's in Afghanistan.