vrijdag 25 juli 2008

Britse militair hondengeleider doodgeschoten in Zuid-Afghanistan

In de provincie Helmand is donderdag een ISAF-soldaat uit Groot-Brittannië gesneuveld. Het slachtoffer is een hondengeleider. Ook de hond waarmee hij naar explosieven zocht is gedood. Zes collega’s van de man raakten gewond.

Het Britse ministerie van Defensie maakte bekend dat de man behoorde tot het Royal Army Veterinary Corps dat is toegevoegd aan het 2nd Battalion the Parachute Regiment.

Het incident gebeurde in de buurt van de Forward Operating Base Inkerman in de buurt van Sangin. De soldaten werden onder vuur genomen met lichte wapens.

ISAF-woordvoerder Michael Finney bood zijn condoleances aan de familie en vrienden van de gesneuvelde soldaat aan.

Vijf van de gewonden zullen weer aan de slag gaan in Afghanistan. De andere gewonde zal terugkeren naar huis. De verwondingen van de manschappen zijn niet levensbedreigend.

Dinsdag kwam de Britse korporaal Jason Barnes (25) uit Exeter in Devon om het leven door de ontploffing van een bermbom.

Er zijn nu 112 Britse troepen om het leven gekomen sinds de Britten in 2001 de oorlog in Afghanistan gingen voeren. Meer dan 100 van hen vonden de afgelopen 2,5 jaar de dood.

Veel Britten vragen zich ondertussen af wat ze te zoeken hebben in Afghanistan. Eerder dit jaar bleek dat ruim 60 procent van de mensen van mening is dat de soldaten terug naar huis moeten komen.

Maar de Britse regering beweert dat de situatie in Afghanistan van belang is voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk en verwacht er nog wel 10 tot 30 jaar aanwezig te moeten zijn.