dinsdag 8 juli 2008

NATO soldaat gedood door bermbom in Kunar

Een militair van de door de NAVO geleide International Security Assistance Force (ISAF) is dinsdag om het leven gekomen bij een aanslag met een bermbom in de noordoostelijke provincie Kunar. Vier soldaten raakten gewond.

Kapitein Michael Finney, woordvoerder van de ISAF, zei in een verklaring “dat deze toegewijde professionals hun leven hebben geriskeerd voor een veilig en stabiel Afghanistan”.

De ISAF maakte de naam en de nationaliteit van het slachtoffer niet bekend. In de provincie Kunar zijn voornamelijk Amerikanen gestationeerd.

De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama zei maandag dat hij constateert dat de veiligheidssituatie in Afghanistan ernstig verslechtert. Hij wil meer soldaten naar het land sturen wanneer hij tot president wordt verkozen.

De maand juni was de meest dodelijke voor de buitenlandse troepen sinds ze de Taliban eind 2001 van de macht hebben gezet.

Er kwamen 49 soldaten van de ISAF en de door de Verenigde Staten geleide coalitie om het leven. In Irak vonden 31 buitenlandse soldaten de dood, waaronder 29 Amerikanen, ondanks dat er in Irak twee keer zoveel buitenlanders zijn gestationeerd.