woensdag 16 juli 2008

Gesneuvelde Amerikanen in Wanat ondersteunden Operation Enduring Freedom

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte woensdag de identiteit bekend van de militairen die zondag sneuvelden toen hun post bij Wanat in de provincie Nuristan werd aangevallen.

De militairen ondersteunden de Operation Enduring Freedom (The DoD announced today the death of nine soldiers who were supporting Operation Enduring Freedom).

De troepen maakten deel uit van het 2nd Battalion, 503rd Infantry Regiment (Airborne), 173rd Airborne Brigade Combat Team dat gelegerd is in Vicenza in Italië. Het gaat om een eerste luitenant, een sergeant, 6 korporaals en een soldaateersteklas.

De slachtoffers zijn eerste luitenant Jonathan P. Brostrom, 24, uit Hawaii, sergeant Israel Garcia (24) uit Long Beach in California.

De korporaals Jonathan R. Ayers (24) uit Snellville in de staat Gorgia, Jason M. Bogar (25) uit Seattle (Washington), Jason D. Hovater (24) uit Clinton (Tennessee), Matthew B. Phillips (27) uit Jasper (Georgia), Pruitt A. Rainey (22) uit Haw River (North Carolina), Gunnar W. Zwilling (20) uit Florissant (Montana).

Ook de soldaateersteklas Sergio S. Abad (21) uit Morganfield in de staat Kentucky vond de dood.

De wachtpost waar de mannen verbleven was juist drie dagen oud toen die werd aangevallen. Afghaanse bronnen melden dat de aanvallers bestonden uit een mengeling van militanten die opereren vanuit Afghanistan en Pakistan waarvan er enkele banden zouden hebben met Al-Qaida.

In de regio loopt een grens tussen beide landen maar die is nooit door een Afghaanse regering erkend. Aan beide kanten wonen mensen die tot de Pathaanse bevolkingsgroep behoren, waaronder de taliban de meeste aanhangers telt.

De Amerikaanse soldaten kwamen om tijdens een aanval van opstandelingen op hun vooruitgeschoven post. De ISAF maakte intussen bekend dat de locatie door de overige militairen is verlaten. Plaatselijke autoriteiten melden dat Wanat is ingenomen door de opstandelingen.