vrijdag 4 juli 2008

Coalitiemilitair omgekomen in Afghanistan

Aantekening: De Amerikaan die vrijdag om het leven is gekomen door een ongeluk in Afghanistan was bij de politie van New York en diende via de Nationale Garde in Afghanistan.

Het gaat om de 42-jarige luitenant Daniel Farkas. Hij werkte 20 jaar bij de politie van New York in het 112th Precinct in Forest Hills, Queens, aldus de krant Daily News.

De afdeling New York van de Nationale Garde heeft vragen gesteld aan het ministerie van Defensie, maar een woordvoerder van het leger weigerde zaterdag commentaar.

Het protocol staat namelijk niet toe om details openbaar te maken in de eerste 24 uur nadat de familie van een slachtoffer van de gebeurtenis op de hoogte is gesteld.

Maar een bron bij het ministerie van Defensie vertelde aan de Daily News dat de dood van de man niet in verband stond met een gevechtshandeling.

In 2005 werd James McNaughton van het New York Police Department (NYPD) door een sluipschutter in Irak gedood. Hij was reservist in het leger en vond de dood terwijl hij een gevangenkamp in Irak bawaakte.

----
In Afghanistan is vrijdag een lid van de internationale coalitie omgekomen door een verwonding die niet werd veroorzaakt door een gevechtshandeling.

De naam en de nationaliteit van de man werd nog niet bekend gemaakt. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waaronder het incident plaatsvond, aldus een woordvoerder van de coalitie.

De coalitie opereert in Afghanistan onder de codenaam Operation Enduring Freedom. Er zouden ongeveer 20.000 troepen deelnemen aan deze missie. De coalitie bestaat grotendeels uit Amerikaanse soldaten.