vrijdag 25 juli 2008

ISAF-militair uit Denemarken gesneuveld in zuidelijk Afghanistan

Een soldaat uit Denemarken van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO is vrijdag in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan om het leven gekomen. Drie collega's raakten licht gewond.

Het Deense leger maakte bekend dat het voertuig van de slachtoffers op een bermbom reed. Het dodelijke slachtoffer diende bij het Jutland Dragoon Regiment.

De soldaten waren in gevechten verwikkeld met de Taliban toen hun tank over een bermbom of een landmijn reed, zo vertelde een Deense commandant aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Afgelopen woensdag raakten twee Deense soldaten gewond toen hun pantserwagen werd geraakt in het district Gereshk in Helmand. De situatie van een van hen wordt door het ministerie van Defensie “ernstig” genoemd. De twee gewonden zouden terugkeren naar hun land van herkomst.

In Afghanistan zijn ongeveer 700 soldaten uit Denemarken gestationeerd. Het grootste deel daarvan zit in de gewelddadige provincie Helmand.

Sinds het land in 2002 mee ging doen aan de door de Verenigde Staten geleide troepenmacht zijn er 15 Denen omgekomen in het Aziatische land.

In het begin van de operaties werd de situatie in het land afgeschilderd als een successtory, maar de afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie er ernstig verslechterd omdat volgens waarnemers de Taliban die eind 2001 werden afgezet zich gereorganiseerd hebben.