woensdag 9 juli 2008

Soldaat van de SAS uit Australië in Uruzgan gesneuveld

Door de ontploffing van een bermbom in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan is dinsdag een militair van de ISAF uit Australië om het leven gekomen. Drie anderen raakten gewond. Dat heeft het Australische leger gemeld.

Het dodelijke slachtoffer is de 25-jarige Sean McCarthy, zo vertelde luchtmaarschalk Angus Houston, de commandant van het Australische leger.

McCarthy overleed aan zijn verwondingen in het hospitaal nadat het voertuig waarin hij zat werd getroffen door een bermbom tijdens een patrouille in de gewelddadige provincie.

Twee andere soldaten van de Australian Special Operations Task Group (SOTG) en een militair uit een ander land van de coalitie raakten gewond.

De patrouille bevond zich in een gebied waar zich vermoedelijk een Taliban-groep ophield.

De vier mannen werden overgebracht naar het ziekenhuis op de basis van Tarin Kowt waar Sean McCarthy, die zwaar gewond was geraakt, aan zijn verwondingen overleed.

De andere drie soldaten zijn onder behandeling. Een van de gewonden is overgebracht naar het militaire ziekenhuis in Kandahar.

Een woordvoerder van de ISAF maakte bekend dat het slachtoffer tot deze veiligheidsmacht behoorde.

De Britse kapitein Michael Finney zei namens het pact: “We zijn bedroefd over de dood van deze dappere soldaat en onze blijk van medeleven gaat uit naar zijn familie en geliefden.”

De Australische premier Kevin Rudd liet vanuit Japan waar hij voor een topontmoeting van de G8 is weten dat hij het verlies van McCarthy betreurde: “Het is een verschrikkelijk verlies voor zijn familie, een verschrikkelijk verlies voor het Australische leger, een verschrikkelijk verlies voor Australië.”

Rudd waarschuwde tevens dat dit niet de laatste dode uit Australië hoeft te zijn die in Afghanistan valt.

McCarthy was gelegerd in Perth. Hij was op zijn tweede tour in Afghanistan en onlangs was hij gestationeerd in Oost-Timor. Hij was geboren in Nieuw-Zeeland en nam in 2001 dienst in het leger.

De SAS, de Special Air Service, is een elite-eenheid van het Australische leger. De soldaten zijn in Afghanistan om de basis te beschermen bij Tarin Kowt en om jacht te maken op leden van Al-Qaida en de Taliban.