zaterdag 12 juli 2008

ISAF-soldaat uit Hongarije gedood in Baghlan

Door de ontploffing van een bermbom in de noordelijke provincie Baghlan is zaterdag een Hongaarse soldaat om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie in Hongarije bekend gemaakt.

Het slachtoffer is de 32-jarige Krisztian Nemes. Hij was een specialist in explosieven. Hij stelde samen met een plaatselijke agent een onderzoek in naar een vermeende bermbom aan de weg naar Kunduz.

Deze bom kwam tot ontploffing en Nemes overleed ter plaatse. De agent raakte zwaar gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Nemes was pas een paar weken geleden naar Afghanistan gestuurd nadat vorige maand een andere Hongaarse explosievenexpert om het leven was gekomen.

De Hongaarse minister van Defensie, Imre Szekeres, heeft een onderzoeksteam naar Afghanistan gestuurd om de situatie te onderzoeken.

Hongarije is met ongeveer 225 militairen in Afghanistan en leidt het Provinciaal Reconstructie Team in de noordelijke provincie Baghlan.

Voor zover bekend is dit het tweede dodelijke Hongaarse slachtoffer in Afghanistan sinds het land in 2003 troepen stuurde. Op 10 juni kwam Gyula Kovacs (30) om toen hij in Baghlan een bermbom onderzocht.

Zie ook
ISAF-militair uit Hongarije gedood in Noord-Afghanistan