zondag 13 juli 2008

10 buitenlandse militairen gedood in Afghanistan

In het noordoosten van Afghanistan zijn zondag bij een zware aanval van rebellen op een afgelegen basis 9 Amerikaanse soldaten van de ISAF om het leven gekomen. Ook tientallen militanten vonden de dood.
9 Amerikaanse ISAF-militairen gedood bij strijd in Kunar

Bargi Matal in Nuristan bedreigd

Media in Afghanistan melden dat de districtsraad van Bargi Matal, aan de grens met Pakistan, in de provincie Nuristan, zaterdag heeft gemeld dat hun district wordt bedreigd door ongeveer 500 aanhangers van de Taliban.

De bewoners en de plaatselijke politie hielden al drie dagen stand, maar wachtten op versterkingen terwijl hun munitie opraakt,” aldus Rahmatullah Rashidi, het hoofd van de Raad.

Een functionaris van het district zei dat de plaatselijke Taliban steun krijgen van aanhangers uit Tsjetsjenië, het Midden-Oosten en Pakistan.

“Taliban from Chechnya, the Middle East and Pakistan are co-operating with local Taliban in the region,” he said.

Helmand
In de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan kwam zondag een soldaat van de coalitie om door de explosie van een bermbom.

Er werden minstens 40 militanten gedood toen Afghaanse en coalitietroepen terugschoten bij een aanval van rebellen en luchtsteun inzetten, aldus een verklaring van het Amerikaanse leger.

Versterkingen
Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat er nog minstens drie brigades als versterking naar Afghanistan moeten gaan. Het gaat daarbij om ongeveer 10.000 manschappen.

Eerder dit jaar vroegen commandanten ook om deze extra troepen. Ondanks dat er begin dit jaar 3.200 Amerikaanse versterkingen naar het land zijn gereisd, wordt nog steeds om deze drie extra eenheden gevraagd.