woensdag 23 juli 2008

ISAF-soldaat uit Groot-Brittannië gesneuveld in Afghanistan

Een Britse militair van de ISAF-veiligheidsmacht is dinsdag tijdens gevechten met de Taliban in de provincie Helmand gesneuveld. Het Amerikaanse leger maakte de identiteit bekend van een Amerikaan die maandag in Afghanistan de dood vond.

De Britse soldaat maakte deel uit van het Royal Electrical and Mechanical Engineers die zijn toegevoegd aan het 2nd Battalion the Parachute Regiment. Hij kwam om in het gebied van Kajaki. Twee collega’s van de man raakten gewond.

Het Britse ministerie van Defensie maakte bekend dat hun eenheid in het district Kajaki in de provincie Helmand werd beschoten.

Het ministerie spreekt van een chaotische situatie. Toen de Britten het vuur beantwoordden raakte een soldaat gewond door de explosie van een mijn.

Toen de Britten zich terugtrokken werd een voertuig met andere soldaten geraakt door een vermoedelijke bermbom. De man van het Royal Electrical and Mechanical Engineers regiment raakte hierbij zwaar gewond.

De beste medische hulp die beschikbaar was werd verleend, mar enkele minuten later overleed hij aan zijn verwondingen. Al de slachtoffers werden overgebracht naar Camp bastion, de grootste Britse basis in Afghanistan.

Kapitein Mike Finney, woordvoerder van de ISAF, zei in een verklaring “onze hearts and minds zijn bij de familie en geliefden van deze geweldige soldaat die gisteren om het leven kwam”.

Het is volgens de BBC de vierde buitenlandse soldaat die in vier dagen tijd de dood vindt.

Slachtoffer VS
Het Amerikaanse dodelijke slachtoffer van maandag is de 22-jarige soldaateersteklas Ivan I. Wilson uit Clearlake in California. Hij maakte deel uit van het 2nd Battalion, 7th Marines, 1st Marine Division, I Marine Expeditionary Force.

Hij sneuvelde terwijl hij gevechtsoperatie ondersteunde in Helmand.

De provincie Helmand staat bekend als de gevaarlijkste van Afghanistan. Op verschillende plaatsen is zwaar gevochten en wordt zwaar gevochten, al vanaf het begin dat de ISAF daar in augustus 2006 haar gezicht liet zien.

De dood van de mannen brengt het aantal doden onder de buitenlandse troepen in Afghanistan deze maand op zeker 25. Dit jaar kwamen er in totaal al zeker 148 om het leven. In 2007 waren dat er 232.

De toename van het aantal slachtoffers in de afgelopen maanden wordt wel toegeschreven aan de verhoogte activiteit van de Taliban in het voorjaar en de zomermaanden. Dan is het terrein in Afghanistan beter begaanbaar dan in de winter.

Daarnaast zouden de buitenlanders zijn binnengedrongen in gebieden waar de Taliban nog sterk waren. Ook dit heeft tot meer strijd en slachtoffers geleid.