donderdag 17 juli 2008

ISAF-soldaat overleden in Helmand

In de zuidelijke provincie Helmand is donderdag een militair van de NAVO-ISAF overleden. De dood van de soldaat wordt niet in verband gebracht met een gevechtshandeling.

Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsmacht donderdag verklaard. De naam en de nationaliteit van het slachtoffer werden niet bekend gemaakt.

In de zuidelijke provincie Helmand zijn troepen actief uit verschillende landen.

Deze maand vonden er volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN in Afghanistan al zeker 21 buitenlandse militairen de dood. In Irak zijn dat er tot nu toe 6.

Versterkingen
Functionarissen van het Pentagon zeiden woensdag dat ze deze herfst waarschijnlijk aan kunnen kondigen dat er meer troepen worden teruggetrokken uit Irak en dat ze een manier proberen te vinden om meer soldaten in Afghanistan te krijgen. Dit lijkt nu een formule te zijn.

Begin dit jaar drongen de Verenigde Staten er bij de bondgenoten sterk op aan meer soldaten naar Afghanistan te sturen, maar het ziet er naar uit dat de VS het karwei grotendeels zelf moeten klaren.

De Britten en Polen zeiden voor het zuiden en oosten bij elkaar ongeveer 600 versterkingen toe, terwijl commandanten 10.000 extra soldaten willen.

Wanneer alles volgens de planning verloopt, zal Nederland in de tweede helft van dit jaar zelfs enkele honderden soldaten terugtrekken.