zaterdag 19 juli 2008

ISAF-soldaat uit Canada gedood in Afghanistan

In de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar is vrijdag een Canadese ISAF-militair om het leven gekomen door de explosie van een bermbom. De Canadese commandant zou daarna hebben laten blijken dat de missie met “suiker wordt omrand” door de politiek en het leger in Canada.

Het slachtoffer is korporaal James (Jim) Hayward Arnal. Hij vond de dood tijdens een nachtelijke patrouille te voet in het extreem gevaarlijke district Panjwayi in de buurt van Kandahar-Stad.

Arnal maakte deel uit van het 2nd Battalion, Princess Patricia’s Canadian Light Infantry, die hun basis hebben in Shilo in Manitoba.

Er werd meteen eerste hulp verleend en hij werd per helikopter overgebracht naar het multinationale Role 3 ziekenhuis bij het vliegveld van Kandahar maar toen hij arriveerde was hij dood.

De Britse kapitein Mike Finney, woordvoerder van de ISAF, zei in een verklaring: “Ons diepste medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de soldaat die is omgekomen. Het verdrietige verlies van een collega-soldaat komt haar aan binnen de ISAF.”

Brigadegeneraal Denis Thompson, de commandant van de Canadese troepen in Afghanistan, roemde Arnal als “een toegewijde soldaat en een onverschrokken strijder die een veelbelovende carrière voor de boeg had in het leger.”

Arnal had een goedbetaalde carrière in de informatietechnologie gedag gezegd om dienst te nemen in het leger.

Nadat Thompson hulde had betuigd aan zijn korporaal, leek hij de suggestie te wekken dat de Canadese regering en het leger de moeilijke realiteit van de missie in Afghanistan heeft omlijst met “sugar-coating”, een deklaag van suiker, aldus de Canadese nieuwszender CBC.

“After paying tribute to his corporal, Thompson appeared to address suggestions that the Canadian government and military have been sugar-coating the difficult realities of the Afghan mission.”

Met de dood van Jim Arnal komt het totaal aantal Canadezen dat in Afghanistan is omgekomen op 88.

Canada leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in Kandahar, een provincie die als een van de gevaarlijkste bekendstaat in Afghanistan. Zeker 80 van deze militairen kwamen de laatste 2.5 jaar om het leven.