vrijdag 18 juli 2008

Ministerie Defensie VS maakt namen slachtoffers bekend

Het Pentagon heeft vrijdag de identiteit van de twee Amerikanen die woensdag en donderdag in Afghanistan overleden bekendgemaakt. De soldaten kwamen niet om door gevechtshandelingen.

Eerste luitenant Jason D. Mann (29) uit Woodlynne in de staat New Jersey kwam op 17 juni om het leven bij een incident in de zuidelijke provincie Helmand.

Hij maakte deel uit van het 1st Battalion, 6th Marines, 24th Marine Expeditionary Unit, II Marine Expeditionary Force uit Camp Lejeune in North Carolina.

Woensdag 16 juli overleed in Bagram soldaateersteklas Willington M. Rhoads (23) uit Las Vegas in de staat Nevada aan verwondingen die niet waren veroorzaakt door gevechtshandelingen. Hij diende bij het 173rd Brigade Support Battalion (Airborne) dat is gestationeerd in Vicenza in Italië.

In Bagram is een grote leger- en luchtmachtbasis van de Amerikanen. Er is het gezamenlijke hoofdkwartier gevestigd van Operation Enduring Freedom en de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO over het Regionaal Commando Oost.

In de Verenigde Staten heerst grote ongerustheid over het oplopende aantal doden in Afghanistan. Voor de derde maand op rij lijkt het erop dat er daar meer slachtoffers onder de militairen vallen dan in Irak.

Dit komt door een groeiend aantal slachtoffers in Afghanistan, terwijl de hoeveelheid doden in Irak juist afneemt.

Commandanten vragen om ongeveer 10.000 versterkingen in Afghanistan. Ook minister van Defensie Robert Gates is van mening dat er meer troepen heen moeten.

De democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft al laten weten dat als hij het voor het zeggen had er meer manschappen uit Irak overgeplaatst gaan worden.