dinsdag 30 september 2008

Afghaanse agent doodt ISAF-militair uit VS bij schietpartij in Jaji

Een Afghaanse politieman heeft zondag op het politiebureau van Jaji in het oosten van Afghanistan het vuur geopend op Amerikaanse soldaten en collega’s. Daarbij kwam een Amerikaan om het leven en raakten er drie gewond.

Amerikaanse troepen op het politiebureau hebben vervolgend de aanvaller gedood. Ook een van de gevangenen en een Afghaanse tolk die voor de Amerikanen werkt raakten door het schieten van de agent gewond.

De schietpartij vond plaats toen er 7 mensen werden opgebracht die verdacht werden van een aanval met een bermbom. Toen ze op het bureau in de plaats Jaji kwamen werd een Afghaanse agent “gek”.

“Een Afghaanse agent die door het dolle heen zou zijn geweest opende het vuur in Jaji in de oostelijke provincie Paktia nadat Amerikaanse soldaten en Afghaanse agenten verdachte militanten in het station hadden opgebracht,” aldus het Amerikaanse leger.

Kolonel Pete Johnson van de Task Force Currahee, die in de provincie actief is, hield de mogelijkheid open dat de dader een infiltrant was. Tijdens het incident wisten drie gevangenen te ontsnappen.

De kolonel noemde dit het eerste incident in zijn soort. Maar het is een keer eerder voorgekomen dat een Afghaanse soldaat in een legerkamp Amerikaanse soldaten aanviel.

De ISAF-veiligheidsmacht maakte melding van een meningsverschil op het politiebureau waarbij een Afghaanse agent en een NAVO-militair om het leven kwamen, maar gaf verder geen details.

De politiecommandant van Paktia bevestigde de dood van de Amerikaanse soldaat.

De Amerikaanse commandant Johnson wilde echter meer duidelijkheid geven voor het thuisfront van de mensen van de Task Force Currahee.

De Amerikanen en Afghanen die betrokken waren bij het schietincident waren eerder die dag op een gezamenlijke patrouille geweest. Daarbij werden ze aangevallen met een bermbom. Niemand raakte daarbij gewond.

Vervolgens werden ze door militanten onder vuur genomen, die daarna op de vlucht sloegen.

Er werden vliegtuigen ingezet en die zouden volgens het Amerikaanse leger de rebellen hebben achterhaald. Ze werden gepakt door de soldaten en onderzocht op resten van springstoffen. De verdachten bleken positief uit de test te komen, en werden gearresteerd.

De NAVO spreekt van 7 burgers die werden gearresteerd voor verder verhoor omdat er resten van explosieven bij ze aan werden getroffen. Ze werden vervolgens overgebracht naar het politiekantoor van het districtscentrum van Jaji.

De dood van de ISAF-militair was eerder gemeld door de veiligheidsmacht als “ISAF-soldaat gedood in Oost-Afghanistan”.

Zeven gevangenen werden naar het politiestation overgebracht in Paktia. Daar begon de Afghaanse politieman te schieten.

Uit de berichten is niet duidelijk of het om een infiltrant van de opstandelingen ging. De Taliban hebben wel een keer gezegd dat ze bezig zijn om het veiligheidsapparaat te infiltreren.

Zo zei een leider van de opstandelingen vorig jaar tegen de BBC dat er veel Taliban commandanten waren gedood doordat er spionnen in zijn beweging waren binnengedrongen. Hij kondigde toen aan dat de Taliban dezelfde tactiek zouden gaan gebruiken.