maandag 22 september 2008

Militair uit Italië overleden, drie soldaten uit Tsjechië gewond in Logar

Een drietal militairen van het Tsjechische leger is maandag in het oosten van Afghanistan gewond geraakt toen hun basis werd bestookt met raketten.

Volgens media in Tsjechië werden er drie raketten afgevuurd op de Forward Observation Base Shank. Een van de projectielen kwam binnen de basis terecht, zo verklaarde de Tsjechische legerleider Vlastimil Picek.

Twee van de soldaten raakten vrij ernstig gewond en werden door US Medevac overgebracht naar het hospitaal in Bagram. De andere soldaat liep lichte verwondingen op en kan worden verzorgd op Shank.

De Forward Observation Base Shank is een gezamenlijke basis van de VS en Tsjechië.

Het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF voor de provincie Logar dat door het Oost-Europese land wordt geleid is er gestationeerd. Ook de Amerikaanse Task Force Apache is er gehuisvest.

De provincie Logar maakt deel uit van het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht. Het hoofdkwartier daarvan wordt geleid door de VS en is gevestigd in Bagram, waar ook een luchthaven, een gevangenis en een hospitaal zijn te vinden.

Zondag kwam Ivo Zdarek (54), de Tsjechische ambassadeur voor Pakistan, om het leven bij een bomaanslag op het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Italiaanse militair overleden
In het westen van Afghanistan is zondag nog een ISAF-soldaat een natuurlijke dood gestorven, zo deelde een woordvoerder van de veiligheidsmacht mee. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak.

Het Italiaanse ministerie van Defensie deelde de identiteit van de overleden militair mee. Het gaat om de 23-jarige korporaal Alessandro Caroppo uit San Pietro Vernotico (Brindisi). Hij maakte deel uit van het 8° reggimento Bersaglieri uit Caserta.

Het ministerie deelde mee dat de man een natuurlijke dood is gestorven.

Met de dood van Caroppo is het aantal militairen uit Italië dat in Afghanistan de dood vond opgelopen tot 13.