zondag 14 september 2008

Opnieuw ISAF-soldaat uit Groot-Brittannië gedood in zuidelijk Afghanistan

Bij een explosie in het gewelddadige district Kajaki in het noorden van de gewelddadige provincie Helmand is zaterdag opnieuw een Britse paratroeper om het leven gekomen.

De soldaat maakte deel uit van het 2nd Battalion the Parachute regiment en nam deel aan een routinepatrouille in de buurt van Kajaki toen hij werd geraakt door een ontploffing, zo deelde het Britse ministerie van Defensie zondag mee.

Een woordvoerder van het ministerie maakte maandag bekend dat het slachtoffer de 26-jarige lance corporal Nicky Mason is uit Aveley in Essex.

Bij de Britse mariniers ligt de rang “lance corporal” tussen soldaat en korporaal.

Mason had eerder een “tour” gedaan in Noord-Ierland en twee tours in Irak. Dit was zijn eerste uitzending naar Afghanistan.

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waaronder het incident plaatsvond.

BBC-verslaggever Alastair Leithead meldde voor de Britse omroep vanuit Kabul “dat er meer Britse soldaten de afgelopen 18 maanden door dit soort booby-traps om het leven zijn gekomen dan door iets anders”.

De dood van de man brengt het totale aantal Britten dat in Afghanistan om het leven kwam sinds de oorlog eind 2001 begon op 120.

In september stierven er nu zeker 18 buitenlandse soldaten waardoor het totale aantal dodelijke slachtoffers onder deze troepen dit jaar al op 217 uitkomt.

Vorig jaar vonden er 232 manschappen uit het buitenlandse de dood in Afghanistan. Niet eerder vielen er zoveel slachtoffers onder de troepenmachten uit het buitenland sinds de oorlog eind 2001 begon om het bewind van de Taliban af te zetten.

Het Britse ministerie maakte ook de naam bekend van de paratroeper die vrijdag om het leven kwam. Het gaat om de 23-jarige soldaat Jason Lee Rawstron, ook een lid van het 2nd Battalion, the Parachute Regiment.

Zie ook
Britse paratroeper gedood bij Forward Operating Base Gibraltar