woensdag 3 september 2008

Soldaten uit Australië gewond bij strijd in Uruzgan in Zuid-Afghanistan

Bij gevechten met Taliban in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan zijn dinsdagnacht negen Australische special forces gewond geraakt door geweervuur en granaten van de Taliban.

Dat maakte het Australische ministerie van Defensie woensdag bekend. Een van de soldaten heeft levensbedreigende verwondingen opgelopen, vijf anderen raakten ernstig gewond. Drie soldaten liepen lichte verwondingen op.

De strijd brak uit nadat de Australische commando’s op de terugweg waren nadat ze bezig waren geweest om activiteiten van de Taliban in Uruzgan te verstoren.

De slachtoffers werden per helikopter naar medische faciliteiten van de ISAF overgebracht, waar ze volgens legerwoordvoerder Brian Dawson de beste medische verzorging krijgen die daar beschikbaar is.

De soldaten maakten deel uit van de zogenoemde “Special Operations Task Group” (SOTG).

Dawson maakte verder bekend dat de operatie woensdag nog steeds aan de gang was. Eenheden van de SOTG gaan verder met de operatie. Hij kon verder geen details geven “omdat dit in het voordeel van onze tegenstanders kan uitpakken”.

Tijdens de strijd werd een aantal Taliban gedood.

De Australische legerleider luchtmaarschalk Agnus Houston verklaarde “dat hij dacht dat de troepen in een hinderlaag waren gelopen”. Ze waren bezig met een operatie samen met andere strijdkrachten.

Minister-president Kevin Rudd heeft gezegd vastbesloten te blijven om in Afghanistan mee te blijven doen om vrede te brengen ondanks de gewonde militairen.

Media in Australië meldden dat dit het grootste verlies is dat wordt geleden door de Australiërs tijdens een gevecht sinds de oorlog in Vietnam.

Rudd zei: “Namens al de Australiërs deel ik onze gedachten en gebeden met de gewonde soldaten, hun kameraden op het strijdtoneel, hun families en hun geliefden.”

Brian Dawson zei “dat de militairen gewond raakten door geweervuur en granaten. Ze zaten in hun voertuigen op het moment van de aanval. Ze werden binnen twee uur geëvacueerd voor verdere behandeling”.

Dawson verwacht dat er nog meer gevochten kan gaan worden en zei dat “we natuurlijk midden in het vechtseizoen zitten”. Met de winter voor de boeg voeren de Taliban volgens hem hun activiteiten in het land op.

Vorig maand kwamen cijfers boven tafel waaruit bleek dat Uruzgan niet eerder zo gevaarlijk is geweest voor de Australiërs. De aanvallen van de Taliban waren in de eerste 7 maanden van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Australië heeft momenteel 1.080 militairen in Afghanistan gestationeerd waaronder naar verluidt ongeveer 300 special forces.

Het grootste deel van de Australiërs zit in Uruzgan. Sinds het land meedoet aan de strijd in het Aziatische land zijn er 6 soldaten om het leven gekomen.