donderdag 18 september 2008

Soldaat van de ISAF gesneuveld in Oost-Afghanistan

In het oosten van Afghanistan is woensdag een militair van de International Security Assistance Force bij een treffen met opstandelingen om het leven gekomen.

Dat heeft een woordvoerder van deze multinationale troepenmacht donderdag bekendgemaakt. De soldaat werd onder vuur genomen door vijandelijke strijders.

In het oosten van het land zijn voornamelijk Amerikanen voor de NAVO-ISAF actief die worden gesteund door onder meer Fransen, Polen en Tsjechen.

In Afghanistan zijn ongeveer 48.000 ISAF-troepen gestationeerd. Ze werken nauw samen met ongeveer 20.000 manschappen van de internationale Coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid en ruim 70.000 Afghaanse soldaten.

Desondanks slaagt deze gezamenlijke legermacht er niet in om Afghanistan veilig te maken en nemen de gewelddadigheden al een aantal jaar steeds meer toe. In het oosten vonden woensdag ook vier leden van de internationale coalitie de dood.

De ISAF-commandant vraagt dan ook om ruim 10.000 extra troepen.

Het totale aantal slachtofers onder de buitenlandse legermachten in Afghanistan is opgelopen tot 25 deze maand. Vorig jaar september kwamen er 24 om.

In september 2006 waren het er 38, waaronder de bemanning van een Brits verkenningsvliegtuig van het type Nimroz dat boven de provincie Helmand verongelukte.

De strijd in Afghanistan is seizoensgebonden. In de wintermaanden wordt er jaar in jaar uit minder gevochten en vallen er dan ook minder slachtoffers.

Zie ook
Vier soldaten van de Coalitie gedood in Oost-Afghanistan