donderdag 4 september 2008

Militair van de NAVO-ISAF uit Groot-Brittannië gesneuveld in Zuid-Afghanistan

Een Britse soldaat van de International Security Assistance Force (ISAF) is donderdag om het leven gekomen door een explosie in het district Sangin in de zuidelijke provincie Helmand. Een Afghaanse tolk raakte gewond.

Het Britse slachtoffer diende bij het 1st Battalion The Royal Irish Regiment en maakte deel uit van een voetpatrouille in de buurt van het centrum van de belangrijke marktstad Sangin, aldus een woordvoerder van Defensie.

Het Britse ministerie van Defensie maakte vrijdag bekend dat het slachtoffer de 29-jarige Ranger Justin James Cupples is.

Ranger Cupples maakte deel uit van de C (Ranger) Company, een onderdeel van de 1 R Irish, die het 2 PARA, als Battlegroup North, in Sangin voor Opperation Herrick 8 ondersteunde.

Operation Herrick is de codenaam voor de Britse operaties in Afghanistan.

De explosie werd vermoedelijk veroorzaakt door een bermbom of een mijn, een Improvised Explosive Device (IED). Ondanks de beste medische verzorging die er ter plekke aanwezig was overleed hij aan zijn verwondingen.

Brigadegeneraal Richard Blanchette, woordvoerder van de ISAF, deelde namens de veiligheidsmacht zijn blijk van medeleven mee aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Een woordvoerder van het Britse leger in Afghanistan, luitenant-kolonel David Reynolds, noemde de dood van de soldaat een “tragisch verlies voor de hele Fask Force”. De Britten leiden de Task Force Helmand en het Provinciaal Reconstructie Team in die provincie.

Het Britse ministerie van Defensie neemt altijd een periode van 24 uur in acht voordat er meer details worden vrijgegeven over dit soort incidenten, zoals de naam van de gesneuvelde.

Bloedigste tijd
Het is het 12de dodelijke slachtoffer aan Britse kant in de buurt van Sangin dit jaar. In minder dan drie maanden tijd zijn er 20 doden te betreuren in Afghanistan. Dit is de meest dodelijke periode sinds de Britten aan de operaties in Afghanistan begonnen.

De Britse krant de Telegraph schrijft dat 13 van de 17 doden deze zomer zijn gevallen door bermbommen. De meeste van deze slachtoffers zaten in slecht beveiligde voertuigen.

Het Britse leger kent volgens de krant een leegloop. Het afgelopen jaar zijn er 17.700 troepen opgestapt bij Defensie in Groot-Brittannië. Ze zijn het slechte salaris en huisvesting en de weinige tijd die ze door kunnen brengen met hun familie zat.

Groot-Brittannië voert naast Afghanistan ook nog oorlog in Irak.

Sinds de Britten in 2001 aan de oorlog in Afghanistan begonnen zijn er 117 van hun soldaten daar om het leven gekomen. Ongeveer 110 kwamen er de afgelopen 2,5 jaar om.