vrijdag 26 september 2008

Militairen uit België gewond bij raketbeschieting in Kandahar

Bij een beschieting met projectielen op de internationale luchtmachtbasis in Kandahar zijn donderdagavond twee Franstalige Belgische soldaten gewond geraakt.

Ze raakten niet ernstig gewond maar zullen zaterdag al terugkeren naar België. Er worden volgende week Kamervragen gesteld.

De soldaten waren pas in Afghanistan gearriveerd en behoren tot het multinationale detachement militaire politie op het vliegveld, een eenheid die onder meer de luchthaven moet bewaken.

Er werden twee projectielen afgevuurd op Kandahar Air Field (KAF). Het gaat waarschijnlijk om 107 mm raketten. Een Belg kreeg scherven in het been, de ander klaagt over pijn in zijn oren en zijn rug.

De Belgen verblijven op de luchtmachtbasis in een tentenkamp.

Kranten in België melden dat het ministerie het incident ernstig opneemt. Dit soort risico’s werden vooraf wel ingecalculeerd. Defensie zegt dat raketaanvallen altijd al een grote bezorgdheid zijn geweest.

Een vraag die zich dan opwerpt is “waarom de Belgen niet verblijven in bijvoorbeeld gepantserde containers?” Een aantal keer vielen er raketten ver weg en er waren ook raketten die niet ontploften.

De missie zal voorlopig nog niet worden aangepast.

Er is regelmatig sprake van beschietingen met raketten op de luchthaven. Ook de luchthavens in de noordwestelijke stad Herat en die van Kabul worden wel eens beschoten met projectielen.

De SP-A is van mening dat de situatie “dringend moet verbeteren” en wil dat de militairen naar beter beveiligde onderkomens worden overgebracht. Defensieminister Pieter de Crem wordt naar de Kamer geroepen om daarover vragen te beantwoorden.

Het Nederlandse ministerie van Defensie meldde dat een van de raketten neerkwam in de nabijheid van de werk- en leefomgeving van de Nederlanders. Aan Nederlandse kant vielen geen gewonden.

De Nederlanders zijn in Kandahar onder meer verbonden aan het Joint Support Detachement en het hoofdkwartier van Regional Command South. Verder hebben ze er F-16-gevechtsvliegtuigen en Cougar-transporthelikopters van de Air Task Force gestationeerd.

De Belgen werken in Kandahar nauw samen met Nederland en Frankrijk. Begin deze maand arriveerden er 4 Belgische F-16's in Kandahar met ongeveer 100 man personeel om de ISAF-veiligheidsmacht te versterken.

Zie ook
België stuurt F-16’s naar Kandahar