zondag 28 september 2008

Twee militairen uit Canada gewond in Kandahar

Twee Canadese soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht zijn zaterdag bij een aanval op hun buitenpost in het district Panjwayi ten westen van Kandahar-Stad gewond geraakt. Hun kleine basis werd door opstandelingen aangevallen met lichte wapens en raketgranaten.

Een van de soldaten is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis, de ander is ernstig gewond en zal worden overgevlogen naar het Amerikaanse militaire ziekenhuis in Landstuhl in Duitsland.

Het incident vond plaats op ongeveer 30 kilometer ten westen van de stad Kandahar in het onrustige district Panjwayi. De aanval werd uitgevoerd op een van de kleinste Canadese gevechtsbases op het platteland rondom de stad.

Door het vestigen van kleinere bases rondom steden en de grootste basis proberen de buitenlandse soldaten samen met Afghaanse veiligheidsdiensten de invloed van de Afghaanse overheid uit te breiden en de veiligheid te verbeteren.

Het Canadese leger vertelde dat de militairen geraakt werden door granaatscherven. Ook zijn aanvallen op dit soort buitenposten geen ongewoonlijk verschijnsel. Het wordt als een standaardtactiek van de opstandelingen beschouwd om hier aanvallen op uit te voeren.

Canada neemt met ongeveer 2.500 troepen deel aan de ISAF-veiligheidsmacht die wordt geleid door de NAVO. Ottawa leidt het Provinciaal Reconstructie Team in de zuidelijke provincie Kandahar die bekendstaat als zeer gewelddadig.

Sinds Canada in 2002 deelneemt aan de operaties van buitenlandse troepen in het Aziatische land zijn er 97 soldaten om het leven gekomen. Ongeveer 90 daarvan vonden de afgelopen 2,5 jaar de dood.