donderdag 11 september 2008

Twee Amerikanen omgekomen in Oost-Afghanistan, ISAF draait niet goed

In oostelijk Afghanistan zijn donderdag bij twee verschillende incidenten twee soldaten uit de Verenigde Staten gedood. De ISAF-bevelhebber heeft intussen erkend dat de missie niet loopt zoals gehoopt.

De International Security Assistance Force (ISAF) maakte bekend dat er een militair om het leven kwam bij een aanval op een compound in het oosten van het land.

De door de Amerikanen geleide Coalitiestrijdmacht meldde dat er ook een soldaat om was gekomen bij een gevechtsoperatie.

In Afghanistan zijn twee afzonderlijke strijdmachten actief. De ISAF bestaat uit ongeveer 54.000 soldaten uit 40 verschillende landen en wordt geleid door de NAVO.

De internationale Coalitie wordt geleid door de VS en bestaat voornamelijk uit Amerikanen. Aan deze legermacht nemen ook troepen uit andere landen deel, maar verslaggevers melden altijd dat dit dan “special forces” zijn.

Met de dood van de Amerikanen is er dit jaar een recordaantal troepen gesneuveld uit de VS. De teller staat nu op 113. Het record stond op 2007 toen er 111 de dood vonden in het Aziatische land.

Nog zeker 6 soldaten die de operaties in Afghanistan ondersteunen kwamen om het leven op de Filippijnen (2), Ethiopië (2) in Somalië en in de regio van de Perzische Golf. In veel landen hebben de VS steunpunten

Geweldsexplosie
De commandant van de ISAF-veiligheidsmacht, de Amerikaanse viersterrengeneraal David McKiernan, heeft intussen in een interview met de Nederlandse krant de NRC gezegd dat de situatie in Afghanistan niet naar wens verloopt.

Hij zei dat er dit jaar meer geweld is dan vorig jaar. En vorig jaar was al het meest gewelddadige jaar sinds de Taliban eind 2001 werden afgezet door de Amerikaanse Coalitie.

Zijn collega Jeffery Schloesser, de commandant van de Coalitie en het Regionaal Commando Oost van de ISAF meldde eerder dit jaar dat het geweld in het oosten met 40 procent was gestegen.

De overkoepelende hulporganisatie ACBAR maakte deze zomer melding van een toename van aanvallen van opstandelingen met 50 procent gemeten over heel Afghanistan.

In de provincie Uruzgan, waar Nederland de leiding heeft, is dit jaar zelfs een toename van aanslagen van de rebellen geteld van 120 procent.

Aanvallen Pakistan
Media in de Verenigde Staten hebben ondertussen gemeld dat president George Bush zijn leger toestemming heeft gegeven om aanvallen op de Taliban en Al-Qaida uit te voeren in Pakistan.

Volgens inlichtingendiensten organiseren de Taliban die worden gesteund door Al-Qaida en buitenlandse strijders vanuit het oostelijke buurland van Afghanistan aanvallen op Afghaans grondgebied.

De chef-staf van het Amerikaanse leger, generaal Michael Mullen, heeft beweerd dat de Amerikanen de oorlog in Afghanistan slechts kunnen winnen wanneer de schuilplaatsen van de Taliban in Pakistan worden vernietigd.

Een woordvoerder van de NAVO heeft gezegd dat de ISAF niet deelneemt aan aanvallen op Pakistaans grondgebied omdat het mandaat van deze troepenmacht eindigt bij de grens van beide landen.

De Afghaanse president Hamid Karzai waarschuwde Islamabad na de aanslagen op de ambassade van India in juli van dit jaar al dat hij zijn leger erop af zou sturen wanneer Pakistan niets zou ondernemen tegen de militanten op haar grondgebied.

Er werd zelfs door de Afghaanse overheid en inlichtingendiensten beweerd dat Pakistan achter de aanslag zat op de ambassade van India in Kabul.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 33.000 soldaten in Afghanistan gestationeerd. Daarvan nemen er ongeveer 17.800 deel aan de ISAF.

Volgens recente cijfers van de NAVO nemen er momenteel 47.600 troepen deel aan de ISAF-strijdmacht. In juni waren dat er nog 53.700.

De Amerikaanse president George Bush kondigde afgelopen dinsdag aan dat hij in januari 4.500 extra manschappen naar Afghanistan stuurt.

Met de dood van de twee Amerikanen donderdag komt het totale aantal doden onder de buitenlandse troepenmachten in het land deze maand op 15.