zaterdag 6 september 2008

Twee soldaten van de ISAF gedood in Oost-Afghanistan

In het Oosten van Afghanistan zijn zaterdag twee militairen van de International Security Assistance Force om het leven gekomen.

Dat heeft een woordvoerder de ISAF bekendgemaakt. De naam en nationaliteit van de gesneuvelde manschappen werd nog niet gemeld.

Brigadegeneral Richard Blanchette, woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht, deelde zijn blijk van medeleven mee aan de nabestanden van de slachtofers.

“Our thoughts and sincere condolences are with the family and friends of the brave soldiers who were killed today. These dedicated professionals have given their lives for a safe and stable Afghanistan,” aldus de generaal.

In het Regionaal Commando Oost dat door de Verenigde Staten wordt geleid zijn voornamelijk soldaten uit Amerika actief. Zij worden daar ondersteund door onder meer troepen uit Frankrijk, Polen, Tsjechië.

De dood van de militairen brengt het dodental onder de buitenlandse manschappen deze maand al op minstens 7.

Het persbureau Reuters meldt dat er in augustus 43 ISAF en Coalitie troepen in het Aziatische land de dood vonden en dat dit het hoogste aantal slachtoffers in een maand was sinds de VS in 2001 Afghanistan binnenvielen.

“Foreign troop casualties have mounted in Afghanistan this summer with 43 killed in August, a higher combat toll than in any other month since the U.S.-led invasion in 2001.”

In juni kamen er echter 45 buitenlandse soldaten in Afghanistan om het leven. Maar voor de maand augustus komt een telling van icasualties uit op 47.

Volgens verschillende bronnen is de veiligheidssituatie het afgelopen jaar nog verder verslechterd. Commandanten vragen om meer soldaten.

Verslaggevers melden dat Afghanistan de gewelddadigste periode beleeft sinds het Taliban-bewind van Mullah Omar dat van 1996 tot eind 2001 in Kabul aan de macht was omver werd geworpen.

Volgens een telling van het persbureau Associated Press die gebaseerd is op gegevens van Afghaanse en westerse functionarissen kwamen er in 2008 al meer dan 4.000 mensen om.

Eind vorig jaar kwam de teller van AP uit op 6.500 doden. Begin dit jaar maakten de VN bekend dat er in 2007 ongeveer 8.000 mensen door geweld werden gedood. Het cijfer van de VN werd vanaf toen door de internationale pers aangehouden, ook door AP.