vrijdag 19 september 2008

Coalitiesoldaten omgekomen in Afghanistan

Een militair van de door de Verenigde Staten geleide Coalitie is vrijdag in westelijk Afghanistan om het leven gekomen toen zijn voertuig op een bermbom reed.

Dat heeft het Amerikaanse leger gemeld. De nationaliteit van het slachtoffer werd nog niet bekendgemaakt. Het grootste deel van de Coalitiesoldaten is afkomstig uit de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse leger maakte vrijdag verder bekend dat er donderdag een Amerikaanse militair aan zijn verwondingen is overleden op het vliegveld van Bagram.

Het slachtofer is de 46-jarige luitenant-kolonel James L. Wiley uit North Bend in de staat Oregon. Hij ondersteunde de Operation Enduring Freedom. Zijn dood staat niet in verband met gevechtshandelingen.

Wiley maakte deel uit van de 27th Brigade Combat Team van de New York Army National Guard uit Syracuse in de staat New York.

In het noodoostelijke Bagram is het hoofdkwartier gevestigd van de internationale Coalitie en van het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht.

Dit jaar zijn er al 123 Amerikanen door de operaties in Afghanistan om het leven gekomen. Dat is een record. In 2007 vonden er 117 de dood.

De veiligheidssituatie in het Aziatische land is volgens verschillende bronnen het afgelopen jaar nog verder verslechterd.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vrijdag al de partijen in het conflict opgeroepen om de internationale Vredesdag van 21 september te respecteren.