woensdag 17 september 2008

Vier soldaten van de Coalitie gedood in Oost-Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom in de provincie Paktia zijn woensdag in het oosten van Afghanistan vier buitenlandse militairen en een Afghaan om het leven gekomen.

De nationaliteit van de gesneuvelde troepen werd nog niet bekendgemaakt. In het oosten van Afghanistan zijn voornamelijk Amerikanen in actie.

Met de dood van de vier soldaten komt het totale aantal buitenlandse troepen dat deze maand in het Aziatische land om het leven kwam uit op 24.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte dinsdag de identiteit bekend van twee militairen die eerder deze maand in Afghanistan de dood vonden.

Verpleegkundig soldaat derde klas Eichmann A. Strickland (23) uit Arlington in de staat Washington overleed op 9 september aan de verwondingen die hij had opgelopen toen het voertuig waarin hij reed werd geraakt door een bermbom in Afghanya Valley.

Hij maakte deel uit van de Combat Service Support Det. 36 uit Iwakuni in Japan. Hij was lid van een trainingsteam van de mariniers dat gestationeerd is bij het “Afghan Regional Security Integration Command Central”.

Soldaat Michael W. Murdock (22) uit Chocowinity in de staat North Carolina overleed op 11 september op het vliegveld van Bagram aan de verwondingen die hij had opgelopen bij de gevechtspost Lybert toen hij werd geraakt door vijandelijk vuur.

Hij diende bij het 1st Battalion, 6th Field Artillery Regiment, 3rd Brigade Combat Team, 1st Infantry Division uit Fort Hood in de staat Texas.

Versterkingen
David McKiernan, de Amerikaanse commandant van de ISAF-troepenmacht, heeft dinsdag aangegeven dat er in 2009 nog een extra brigade in Afghanistan nodig is. Er zouden er de komende tijd al drie uit de VS op pad worden gestuurd naar Afghanistan.

Vooral de strijd in het oosten van het land is volgens McKiernan veel feller dan een half jaar terug werd verwacht.

Naar verwachting zullen het de Amerikanen zelf moeten zijn die de extra brigade moeten sturen. Bondgenoten zijn naar verwachting niet bereid 3.000 tot 4.000 extra manschappen te zenden waaruit een brigade bestaat.