woensdag 3 september 2008

Drie ISAF-soldaten uit Canada gesneuveld in Zhari in Zuid-Afghanistan

Drie Canadese militairen van de ISAF-troepenmacht zijn woensdag in het gewelddadige ditrict Zhahri in de zuidelijke provincie Kandahar gedood toen ze werden aangevallen. Vijf collega’s van de mannen raakten gewond waarvan twee ernstig.

Dat deelde brigadegeneraal Denis Thompson, de commandant van de Canadese troepen in Afghanistan, woensdag mee.

De slachtoffers zijn de korporaals Andrew Grenon (23) en Mike Seggie (21) en soldaat Chad Horn. De mannen maakten deel uit van de “battlegroup” van het 2nd Battalion, Princess Patricia's Canadian Light Infantry uit Shilo in Manitoba.

“Het pantservoertuig waarin de manschappen zaten werd woensdagochtend in het district Zhahri onder vuur genomen. Onze troepen vochten heldhaftig terug,” aldus de generaal.

“Ook de gewonde soldaten wurmden zich uit de pantserwagen en beantwoordden het vuur,” zo vertelde Thompson.

De militairen werden per helikopter uit het gebied opgehaald en overgebracht naar de Multi-National Medical Facility op Kandahar Airfield. Drie van hen werden daar dood verklaard.

Thompson zei dat de uitzending van de militairen die omkwamen bijna ten einde was. “Het maakt me bedroefd als ik aan hun geliefden denk, die hen later deze maand terug verwachtten”.

De namen van de gewonden maakte het Canadese ministerie van defensie niet bekend.

Minister-president Stephen Harper zei tegen verslaggevers dat “de dood van de soldaten een tragedie is”. “het zijn ongelooflijk dappere mannen en vrouwen die hun leven in de frontlijn wagen voor dit land, voor haarwaarden en om andere mensen te helpen”.

De Canadese minister van Defensie Peter Gordon MacKay condoleerde de nabestaanden van de slachtoffers en zei “dat de bevolking en de regering van Canada trots achter de leden van de krijgsmacht staan die ernaar streven om veiligheid en stabiliteit terug te brengen in het land”.

In Afghanistan zijn nu 96 Canadese soldaten om het leven gekomen. Ook een diplomaat en twee hulpverleensters uit het land vonden er de dood.

Ottawa heeft ongeveer 2.500 troepen in het Aziatische land gestationeerd. Ze leiden daar het Provinciaal Reconstructie Team in Kandahar en momenteel ook het Regionaal Commando Zuid van de ISAF-veiligheidsmacht.

In Canada woedden felle debatten tussen voor en tegenstanders van deze missie. Tegenstanders vinden dat er te veel jonge mensen om het leven komen, en zeggen: “Enough is Enough”, en willen dat de Canadezen terug komen naar huis.

Voorstanders van de missie vinden dat de Taliban bestreden moet worden. Over de wederopbouwmogelijkheden zijn veel mensen sceptisch.