zondag 7 september 2008

ISAF-soldaat uit Nederland gesneuveld door bermbom bij patrouillebasis Qudus in Uruzgan

Bij een aanslag met een bermbom in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan is zondagmiddag een Nederlandse militair van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen. Vijf collega’s van de man raakten gewond waarvan een zeer ernstig.

Dat maakte het Nederlandse ministerie van Defensie bekend. Het slachtoffer is de 21-jarige Jos ten Brinke.

Hij was een van de inzittenden van een pantserwagen van het type YPR die in de buurt van patrouillebasis Qudus, ongeveer 20 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt, door de explosie werd geraakt.

Een woordvoerder van Defensie meldde dat er van de militairen er vier afkomstig zijn van het 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo in de provincie Gelderland en twee soldaten van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot in de provincie Noord-Brabant.

Ten Brinke diende bij 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot, een eenheid van de genie.

De gewonden zijn kort na de aanslag met een Amerikaanse helikopter naar het Role 2 ziekenhuis op Kamp Holland gebracht. De rest van de eenheid is teruggekeerd naar de patrouillebasis.

De toestand van de gewonden wordt door het ministerie “stabiel” genoemd. De families zijn op de hoogte gebracht.

De veiligheidssituatie in de gewelddadige provincie Uruzgan was dit jaar al ernstig verslechterd.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm en de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, betuigden zondagavond hun medeleven met de nabestaanden van Jos ten Brinke en de familie van de gewonden.

“Onze gedachten gaan uit naar hen en naar onze collega’s in Afghanistan”, zo zei de CDS.

Minister Van Middelkoop, de CDS, generaal Bertholee en commandant Task Force Uruzgan kolonel Kees Matthijssen hebben brachten hun blijk van medeleven over.

Qudus
Defensie maakte bekend dat de explosie op ongeveer drie kilometer ten noorden van de patrouillebasis Qudus plaatsvond.

Dit is een patrouillebasis in de Baluchi-vallei op ongeveer 19 kilometer ten noorden van Tarin Kowt die nog niet zo lang geleden in gebruik is genomen.

YPR
Gedurende de terugtocht van een patrouille zijn de slachtoffers met hun YPR-pantserrupsvoertuig op een IED gereden. Daarmee wordt een geïmproviseerd explosief bedoeld.

Reactie Van Uhm
Generaal Van Uhm beweerde dat “de IED-aanslag van vandaag een einde maakt aan een periode van betrekkelijke rust in het inzetgebied. Sinds april dit jaar zijn er weinig tot geen gevechtshandelingen geweest en was er ruimte voor vooruitgang.”

Hij zei: “Ik heb van de week zelf nog met eigen ogen mogen aanschouwen wat die vooruitgang is.”

Maar uit onlangs gepubliceerd onderzoek bleek dat de veiligheidssituatie in Uruzgan dit jaar ernstig was verslechterd ten opzichte van vorig jaar. In Uruzgan zijn van januari tot augustus dit jaar 125 procent meer aanvallen geweest ban opstandelingen dan over dezelfde periode in 2007.

Van Uhm zei verder: “Drie dagen geleden werden we geconfronteerd met twee lichtgewonde collega’s als gevolg van een vuurgevecht en ook onze Australische collega’s hebben een fors aantal gewonden te verwerken gehad.”

Vorige week raakten 9 Australische militairen gewond toen ze in een hinderlaag van de Taliban terechtkwamen.

Van Uhm betoogde: “Dat is helaas dan ook de harde realiteit van deze missie, waarbij voorzichtige vooruitgang wordt afgewisseld door tegenslagen zoals deze.”

“Gelukkig weten onze militairen zich ruim gesteund door onze bevolking. Steun die juist in deze dagen hard nodig is,” aldus de generaal.

Uit onderzoeken blijkt inderdaad dat de bevolking de militairen steunt, maar de meerderheid van de bevolking staat niet achter het besluit dat de regering Balkenende eind 2007 nam om de missie in Uruzgan met twee jaar te verlengen tot eind 2010.

Veiligheid Uruzgan
Uit gegevens van het Afghaanse beveiligingsbedrijf Vigilant Strategic Services Afghanistan (VSSA), die vorige maand door de Australische krant de Sunday Age werden gepubliceerd, blijkt dat het aantal aanvallen in Uruzgan dit jaar met maar liefst 125 procent is toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

“Data compiled by Vigilant Strategic Services Afghanistan (VSSA), a private security company, says Taliban attacks in Oruzgan province — where close to 1000 Australian troops are based — jumped from 41 during the first seven months of 2007, to 91 in the same period this year.”

De vooruitgang die Van Uhm noemt is dus zeker niet bereikt op het gebied van de veiligheid, en veiligheid is erg belangrijk voor de militairen, de bevolking en de wederopbouw.

Den Haag doet met ongeveer 1.700 soldaten mee aan de ISAF-veiligheidsmacht die wordt geleid door de NAVO en leidt het provinciaal Reconstructie Team in de zuidelijke provincie Uruzgan.

Jos ten Brinke is het 17e dodelijke slachtoffer aan Nederlandse kant sinds het land aan de operaties in Afghanistan eind 2001 deel ging nemen. Al deze doden vielen de afgelopen twee jaar.

Hij is de 8ste buitenlandse militair die in september om het leven komt in het Aziatische land dat volgens verslaggevers de meest gewelddadige periode kent sinds het bewind van de Taliban eind 2001 uit het zadel werd geworpen door een Amerikaanse Coalitie.

Zie ook
Twee Nederlandse soldaten gewond bij schietpartij in Uruzgan
Soldaten uit Australië gewond bij strijd in Uruzgan in Zuid-Afghanistan