dinsdag 23 september 2008

Amerikaanse ontcijferaar omgekomen bij aanslag op Marriott in Islamabad

Bij de bomaanslag van zaterdag op het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is een cryptoanalist van de Amerikaanse zeemacht om het leven gekomen.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag bekend. Het slachtoffer is de 22-jarige petty-officer derde klas Matthew J. O’Bryant uit Duluth in de staat Georgia. Hij ondersteunde de Operation Enduring Freedom.

Hij maakte deel uit van het Navy Information Operations Command Maryland uit Fort Meade in de staat Maryland.

Een woordvoerder van zijn legeronderdeel vertelde dat O'Bryant in dienst was van een communicatie-eenheid van de marine.

De cryptologie, of het geheimschrift, wordt tegenwoordig ook veel toegepast om informatie te verzenden of ontcijferen met computers.

Bij de aanslag op het Marriott Hotel vonden meer dan 50 mensen de dood. Er vielen meer dan 200 gewonden. (Zeker 53 doden bij aanslag op Marriott Hotel in Islamabad)

Kandahar
Het Amerikaanse leger maakte dinsdag eveneens de identiteit bekend van een coalitiemilitair die zaterdag door een bermbom sneuvelde in de provincie Kandahar. (Soldaat van de Coalitie gesneuveld in Zuid-Afghanistan).