zaterdag 20 september 2008

Soldaat van de Coalitie gesneuveld in Zuid-Afghanistan

Een militair van de internationale Coalitie en twee Afghaanse burgers zijn zaterdag om het leven gekomen toen hun voertuig in het zuiden van Afghanistan werd getroffen door een bermbom.

Dit maakte een woordvoerder van de Coalitie bekend. De identiteit van het buitenlandse slachtoffer werd nog niet vrijgegeven. De Coalitie bestaat voornamelijk uit Amerikanen.

Slachtoffer
Het ministerie van Defensie maakte op 23 september de identiteit bekend van de militair die op zaterdag 20 september in Kandahar sneuvelde door een bermbom.

Het slachtoffer is de 32-jarige kapitein Bruno G. Desolenni uit Crescent City in de staat Californië. Hij maakte deel uit van het Joint Forces Headquarters, Element Training Team, Oregon Army National Guard. Desolenni ondersteunde de Operation Enduring Freedom.

Hij overleed aan de verwondingen die hij had opgelopen nadat zijn voertuig was geraakt door een bermbom.

Het zuiden van Afghanistan staat bekend als de meest gewelddadige regio in het land. Begin dit jaar stuurden de Verenigde Staten er 3.200 extra soldaten heen in een poging om de opstand van de Taliban in te dammen.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates wilde dat deze troepen in de tweede helft van 2008 af zouden worden gelost door manschappen van de bondgenoten.

Het is ondertussen duidelijk dat de VS zelf voor vervanging moeten zorgen. Verschillende bondgenoten zijn niet bereid om troepen in het zuiden in te zetten en bondgenoten die dat wel willen zetten geen duizenden extra manschappen in die er volgens commandanten nodig zijn.

Daarnaast zijn de gewelddadigheden in de andere regio's van Afghanistan eveneens sterk toegenomen en beleeft het land de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban, dat van 1996 tot eind 2001 aan de macht was, werd afgezet.

De komende 9 maanden staan er daarom 12.000 tot 15.000 Amerikaanse versterkingen gepland die in het hele land ingezet kunnen worden.